En yaygın drone kazaları ve nedenleri
Teknolojinin gelişmesiyle ve dolayısıyla drone kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte drone kazaları da çoğalmaya başladı. Drone uçuruken en sık karşılaşılan kazaların nedenleri aşağıda belirtilmiştir. DJI tarafından binlerce uçuş verisinin ve ‘kara kutu’ kayıtlarının incelenmesi ve ve analizi, aşağıda belirtilen hataların dron çarpışmalarının ya da dron kazalarının en yaygın yolu olduğunu ortaya koydu.
Havada yanlış kumanda komutları
Yeni pilotlar, kumanda joysticklerini alt iç köşelere çekerek, motorlarını durdurarak çoğunlukla uçağı çarpmaktadırlar.
Pervanelerin kontrol edilmemesi
Uçağı uçurmadan önce pervanelerin sıkıca monte edilmesi gerekir. Pervaneleri sertleşinceye kadar sıkıca vidaladığınızdan emin olun. Motorlar çalışmaya başlamadan önce pervaneleri daima iki kez kontrol edin ve test edin. Herhangi bir droneda hangi pervaneye sahip olursanız olun, sıkıca oturduklarından ve kalkıştan önce kontrol ettiğinizden emin olun.
Otomatik iniş (Eve Dön) kazaları
Eve dön ve otomatik iniş gibi komutları çalıştırmadan önce dronede doğru ayarları yapmak oldukça önemlidir. Dronedeki eve dön özelliğini, daima ağaç ve bina gibi uçuş alanınızdaki herhangi bir engelden daha yüksek bir seviyeye ayarlayın. Çoğu kaza, dron üzerinde bu ayarın doğru yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Eğer dronedeki eve dön özelliği bölgedeki yüksek bir nesnenin boyundan(bina, ağaç, yüksek gerilim, elektrik direkleri vb.) daha yüksek bir değere ayarlanmamışsa ve dronede engelden kaçınma sistemi yoksa kazanın oluşması muhtemeldir.
Geriye doğru uçmak
Herkes geriye doğru uçan bir dronun görüntüsünü seviyor, ancak droneninn potansiyel olarak nereye uçabileceğini göremiyorsanız oldukça dikkatli olmalısınız. bu tür durumlarda dronun sizin görüş alanınızda olması oldukça önemlidir. Dronun arkasında durmak ve haraket yönünde iyi bir görüş alanına sahip olmak sürpriz drone kazalarının önüne geçmek için önemli bir unsurdur!
Kapalı alanda uçmak
Kapalı mekanda drone kullanırken oldukça dikkatli olmalısınız. İç mekanda genellikle zayıf GPS sinyali olur veya drone hiç sinyal alamaz. İç mekanda uçarken GPS konumlandırmayı iptal edin. İyi pilot becerileri gerektirecek olan atti moduna geçin . Uçmadan önce daha uygun mekanlarda denemeler yapınız. Kapalı mekanlarda özellikle demir yoğunluğunun olduğu alanlarda manyetik sorunlar çok fazladır.
Kötü çevre
Drone kazalarında kötü bir ortam genellikle önemli bir rol üstlenmektedir. Kötü çevre için aşağıdaki durumlar sayılabilir.
- Yüksek binalar
- Gökdelenler
- Metal veya manyetik alanların olması
- Güç istasyonları
- Yüksek gerilim enerji hatları
- TV vericileri
- Mobil sinyal parazitleri
- Herhangi bir sinyal kaynağı veya elektromanyetik girişim
Fren mesafesi
Tam hızda uçmak her zaman eğlencelidir, ancak fren mesafenizin de arttığını unutmayın. (Bir araba gibi). Fren mesafesini doğru ayarlamak ve ani fren yapmamak daha doğru olacaktır.
Umarım bu hatalar size drone kazalarının önüne geçme konusunda bir fikir verecektir! Eğer yeterince deneyimli değilseniz, daima açık bir alanda uçun.